scram c baby: band: music: press: shows: discography: shop: contact
bio
Een schaarsgeklede vrouw en een slang. Waar is de appel? Daar kun je niet op zitten moet de ontwerper gedacht hebben, dus zit de goedlachse dame bevallig op een koninklijke rotan zetel. Het zinderende hoesontwerp vat de eigenzinnigheid van de band in een oogopslag samen. Het Amsterdamse Scram C Baby, het best bewaarde geheim annex zwarte schaap van Excelsior, heeft een nieuwe plaat uit. En wat voor een. Slow Mirror, Wicked Chair heet 'ie, een titel die net zo eigengereid klinkt als de band zelf. Dertien kronkelende gitaarliedjes met de kenmerkende uit-de-tenen-gezongen hartstocht van zanger/frontman extraordinaire John Cees Smit. De persoonlijke teksten van de hand van Smit associëren vrijelijk op het sex, drugs en rock 'n roll-thema. 'Perverted pass pull a rubber / Get my shades in trouble / Could you come on out and play in the sun?' (uit: Sunburnt).

Intussen heeft de Nederlandse muziekpers zich unaniem zeer lovend over de cd uitgelaten. "Misschien wel de beste indieband van Nederland", zei VPRO's 3voor12 die het album gelijk tot album van de week uitriep. NRC Handelsblad kopte "Scram C Baby heeft na achttien jaar zijn optimale vorm" (****). De Volkskrant jubelde: "Zo goed is Scram C Baby" (****). En volgens Nu.nl is de band 'Onnavolgbaar. Wederom de friste rock 'n roll band van Nederland". Alternative Blog gaf de volle vijf sterren en zei: "Kom met deze zoveelste topplaat nu eindelijk maar eens op met dat grotere publiek in volle Nederlandse clubs. Begrepen?". Dit is slechts een kleine greep uit de talloze positieve geluiden.

Als Excelsiorband van het eerste uur zag SCB labelgenoten Daryll-Ann, Caesar, en recentelijk, Johan uit elkaar gaan. De band heeft door de jaren heen weliswaar verschillende bezettingen gekend, maar van stoppen is nooit sprake geweest. Clichés als 'de koek is op' en 'muzikale meningsverschillen' komen niet in het SCB-vocabulaire voor. Op 'the show must go on' na dan. Over de breuk van Caesar hebben ze de lofzang M.A.R.I.T. geschreven en de drumster gelijk een nieuwe baan aangeboden. De huidige 'all star' formatie toont zich met Slow Mirror, Wicked Chair de ongekroonde koning van de Nederlandse indiescene. John Cees, Frank, Geert en Marit bekijken het op z'n Scram C Babies; geen concessies doen en gewoon doorgaan. Ook omdat ze niet anders kunnen. Aan de binnenkant van de hoes kijken John Cees en Marit, in het dagelijks leven geliefden, je indringend aan. Zij hebben de appel opgegeten. Wicked!